HOORN – De afgelopen maanden is door de initiatiefnemers hard gewerkt aan de oprichting van de Westfriese Uitdaging. Univé Hollands Noorden, Intermaris, Vrijwilligerspunt, Rabobank Hoorn-Midden Westfriesland en Rabobank Westfriesland-Oost hebben hier met elkaar de schouders onder gezet. Vitasys en Stichting Rentree zijn aangesloten als founder, waarmee ook zij een financiële bijdrage leveren. De zeven Westfriese gemeenten hebben hun commitment afgegeven en elf bedrijven zijn inmiddels aangehaakt in een actieve rol.
Hoog tijd om de stichting officieel op te richten. Dat gebeurde op donderdagochtend 17 april tijdens een goed bezocht ontbijtbijeenkomst voor alle betrokkenen in het pand van Excellent Products. Onder toeziend oog van notaris Van Duin (Art Senta Notarissen) tekenden de bestuurders de oprichtingsakte. Sandra Smit-Korse, manager van de Westfriese Uitdaging, lichtte het initiatief nader toe en maakte de eerste match bekend: Vitasys verzorgt vijf digitale werkplekken voor Steunpunt Zorg voor Welzijn.
Uitdaging XL
Het is nu aan de oude rotten en de jongen honden samen met manager Sandra Smit het netwerk van actieve deelnemers nog verder uit te breiden. Er is nog voldoende vraag bij stichtingen en verenigingen die wellicht door Westfriese ondernemers ingevuld kan worden. Hulp die ook zeker noodzakelijk zal zijn bij het nieuw gelanceerde project. Uitdaging XL; de inrichting van de reddingsbrigade Stede Broec. Nu nog kaal maar met behulp van de Westfriese Uitdaging straks een mooi en volledig ingericht en functionerende locatie voor de reddingsbrigade van Stede Broec.
Foto’s en Video
Meer nieuws over de Westfriese Uitdaging en de 2-wekelijkse blog van manager Sandra Smit over de Westfriese Uitdaging is allemaal te lezen via WestfrieslandinBedrijf.nl op de speciale pagina ‘De Westfriese Uitdaging‘. Hieronder een foto overzicht van het ontbijt en de ondertekening.
Over de Westfriese Uitdaging
De Westfriese Uitdaging is een initiatief dat het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenbrengt met als doel om een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In Westfriesland wil de Uitdaging maatschappelijk betrokken ondernemers en non-profit organisaties met elkaar in contact brengen om maatschappelijke ‘matches’ tot stand te brengen. De Westfriese Uitdaging bemiddelt in vraag en aanbod van Materialen (spullen), Middelen (geld) en Menskracht (kennis, kunde, extra handen). Het gaat om het uitwisselen van vraag en aanbod – diensten en producten – waarbij beurzen gesloten blijven en alle partijen tevreden zijn over de gesloten transacties. Organisaties kunnen betere functioneren (of voortbestaan) en bedrijven geven concreet invulling aan maatschappelijk betrokken ondernemen.
Inmiddels is de Spullenbank opgezet om overtollig meubilair op te slaan en een tweede leven te geven bij stichtingen en verenigingen. Vanuit deze hoedanigheid zijn inmiddels al 17 maatschappelijke organisaties blij gemaakt met materialen als koffieautomaten, tafels, TV’s, bureaus en papierversnipperaars.
Landelijk
De Uitdaging is een beproefd concept elders in het land dat voorziet in een structuur, waarbij met minimale inspanningen mooie matches tot stand komen. Bedrijven helpen organisaties, zonder dat dit teveel geld, tijd of menskracht kost. Dat zit in de unieke structuur en taakverdeling die oprichtster Gerda Geurtsen uit Arnhem bedacht. De Uitdaging levert een hecht netwerk op in Westfriesland waarin bedrijven en organisaties elkaar goed kunnen vinden en met steeds minder beschikbare subsidies toch veel voor elkaar krijgen. Voor bedrijven geldt dat zij een hechter netwerk opbouwen en een maatschappelijke bijdrage leveren.