16 maart 2021 – Column Marjolijn Dölle: Uitsluiten of Inclusief?
Van 15 tot 21 maart is het de Week tegen Racisme. In die week is er veel aandacht voor al het leed dat racisme met zich meebrengt, in de vorm van lezingen, workshops en webinars. Zie ook https://radar.nl/week-tegen-racisme/.
Diep triest dat het überhaupt nodig is om daar een week aan te wijden, maar helaas gebeurt het maar al te vaak dat gekleurde mensen negatief, of in ieder geval anders bejegend worden dan witte mensen. Ik vind racisme trouwens een rotwoord. Het dekt de lading niet. Want er is nog veel meer aan de hand in Nederland. De verschillen worden alleen maar groter tussen mensen die alles goed voor elkaar hebben en de mensen die steeds maar moeten ploeteren om het hoofd boven water te houden.
dus krijg je een lager schooladvies, ongetwijfeld vanuit de beste bedoelingen, zodat je het niet te moeilijk krijgt. Maar daarmee is je vonnis voor de toekomst wel getekend!
Wat ik daarmee bedoel, is dat het domweg gewoon echt uitmaakt waar je wieg staat. Als jij in een achterstandswijk geboren bent, is het verdomde moeilijk om je daaraan te ontworstelen. Zie eerst maar eens een goede opleiding te krijgen! Bijna niet te doen! Mogelijk start je al met een taalachterstand voordat je groep 1 binnenkomt. Die haal je niet meer in, want de klassen zijn veel te groot voor extra aandacht. En er zijn veel te veel sociale problemen bij heel veel leerlingen, waar ook aandacht voor nodig is. En dus krijg je een lager schooladvies, ongetwijfeld vanuit de beste bedoelingen, zodat je het niet te moeilijk krijgt. Maar daarmee is je vonnis voor de toekomst wel getekend!
Maar als jouw wiegje in Blaricum of Wassenaar stond, en je schooladvies is VMBO, dan krijg je onmiddellijk bijlessen om je naar een hoger niveau te tillen. Want iedere ouder met voldoende geld wil minstens HAVO of VWO voor zijn kind, gevolgd door een HBO of universitaire opleiding.
Een deel is laaggeletterd. Niet omdat zij dom zijn, maar omdat zij domweg geen kansen hebben gekregen.
Ongeveer 70% van de mensen die in de bijstand zitten, heeft geen of een zeer lage opleiding. Een deel is laaggeletterd. Niet omdat zij dom zijn, maar omdat zij domweg geen kansen hebben gekregen. Het enige wat hen uit de neerwaartse spiraal van armoede en sociale uitsluiting kan halen, is volwaardige deelname aan het arbeidsproces. Een mooie baan, met kansen om je verder te ontwikkelen! Dat wil iedereen voor zijn eigen kind. Dan moeten we dat toch voor alle kinderen mogelijk maken? Dus ook als hun wiegje op een minder fijne plek stond?
Daarom beste werkgever, wil ik je vragen om stageplaatsen te bieden zonder voorwaarden. En niet te kijken naar de achternaam van de stagiair, de kleur, het land van herkomst of waar die woont. Dan geef je kansen om te leren en te ontwikkelen. En als je een vacature hebt, ga dan eens mensen werven puur op motivatie. Heus, een opleiding en vakervaring is niet altijd het belangrijkste. Alles is te leren. Echte motivatie, en je verwant voelen met de kernwaarden van een bedrijf, daar gaat het om!
Wat ben ik blij dat het concept Open Hiring, een baan zonder sollicitatie, steeds meer in opmars is. Daarmee doen we in ieder geval discriminatie, ofwel uitsluiting op de arbeidsmarkt, in de ban!
Ik stem voor een inclusieve arbeidsmarkt!