HOORN – Het was uitverkocht, maandag 15 oktober in het voormalig kantongerecht aan het Grote Oost. Ondernemers, vooral uit de horeca, waren gekomen voor de Collegetour met Lucas Rive (restaurant Lucas Rive) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje). De presentatie van de college tour werd gedaan door Robert-Jan Knook.
Tekening van een kok
Lucas komt niet uit een koksgezin. Maar toch wist hij al op jonge leeftijd dat hij kok wilde worden. Hij heeft nog steeds een tekening van een kok, die hij zelf maakte in de tweede klas van de lagere school. Hij denkt dat hij het vooral aan zijn moeder te danken heeft: “Mijn moeder besteedde veel aandacht aan het eten.” Toen hij zijn ouders vertelde dat hij kok wilde worden keken ze hem eerst even vreemd aan. Hij moest eerst maar eens de Mavo doen. Als hij daarna nog steeds kok wilde worden, kon hij dat alsnog doen. En na veel gezeur en gedrang, vooral van Lucas’ kant, mocht hij dan eindelijk naar de Horeca vakschool.
Viswinkel en palingrokerij
Bij Michel ging dat heel anders. Hij had als tiener een bijbaan bij zijn oom in de viswinkel en palingrokerij. Hij maakte daar de vis schoon en reed bestellingen rond. Michel: “Mijn ouders vonden het wel een goed idee dat ik daar ging werken. Ik was toen hyperactief (nu nog steeds eigenlijk wel), wat ze nu waarschijnlijk ADHD zouden noemen.” Michel ging naar de LTS en daar deed het vak koken en serveren zijn hart echt sneller kloppen. Hoewel hij veel had geleerd in de viswinkel van zijn oom, hard werken, mentaliteit van aanpakken, werd koken echt zijn vak.
Internationale carrière
Beide sterrenkoks hebben een carrière in het buitenland gehad. Zo ging Michel naar Zwitserland, waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde kennen èn de liefde van zijn leven, Céu. Lucas heeft in België gewerkt. Hij woonde toen al samen met zíjn liefde van zijn leven. Iedere week ging hij op en neer naar de zuiderburen, met zijn vrouw Deborah als stabiele thuisbasis: “Het is zijn passie, dus dat ging gewoon voor.”
Specialiteit
De specialiteit van Michel was altijd de terrine van ganzenlever, maar tegenwoordig noemt hij een andere specialiteit. Michel: “Deze specialiteit is opgedragen aan de liefde van mijn leven, mijn gezin die offers moet brengen en die mij begrijpen en mij steunen. Het gerecht is ravioli met lopende schapenkaas uit de regio waar Céu is geboren. Iedereen die het gerecht proeft is geraakt door zowel het verhaal als de smaak.” Na zijn ode klinkt een luid applaus uit de zaal. Om vervolgens in lachen uit te barsten wanneer Robert-Jan Knook opmerkt ‘en Lucas, wat is jouw specialiteit?’ Wanneer de zaal weer wat bedaard is, beantwoordt Lucas glimlachend de vraag: “Iedereen denkt vaak dat mijn specialiteit orgaanvlees is, zwezerik, nieren, hersenen. Aan de ene kant ben ik daar wel blij mee. Vanuit het hele land komen ze naar Hoorn om zwezerik te komen eten. Maar het is soms ook wel een dingetje, veel vrouwen houden niet van orgaanvlees. Ik denk dat mijn specialiteit vooral de eenvoud is. Het hoofdingrediënt moet goed naar voren komen en alles erom heen is opbouwend.”
Advies aan elkaar
Tot slot hebben de sterrenkoks nog een collegiaal en kameraadschappelijk advies aan elkaar. Lucas: “Denk goed om je gezin en om je eigen lichaam. En af en toe een biertje op Lappendag!” Michel ziet Lucas als een voorbeeld voor jonge koks: “Verbind je aan een opleiding, het LucasRive College.”
Ondernemend West-Friesland
Ondernemend West-Friesland is het platform voor ondernemende West-Friezen. Ondernemers Robert-Jan Knook (ANP/BNR) en Rob van Loon (Events Holland) geloven dat het delen van kennis ondernemers sterker maakt. Vanuit dit concept organiseren zij regelmatig netwerkevents met interessante sprekers op inspirerende locaties.