REGIO – Vrijdag zijn vijfentwintig ondernemers uit Noord-Holland geselecteerd om in een intensief programma van de provincie Noord-Holland, GO!-NH, te werken aan het versneld op de markt brengen of verder laten groeien van hun duurzame innovatie of onderneming. Na een selectieweek vol workshops werden zij uit de 50 aanmeldingen gekozen als de meest kansrijke initiatieven. Daarbij zijn ook bedrijven uit Opperdoes, Enkhuizen, Andijk en Zwaag.
De geselecteerde ondernemers gaan de komende drie maanden aan de slag onder begeleiding van verschillende coaches om hun bedrijf naar een volgende fase te brengen. De provincie Noord-Holland wil hiermee het innovatieve klimaat in de provincie versterken en kansrijke duurzame initiatieven versnellen, zodat er meer impact gemaakt kan worden op de maatschappij.
‘een gezond en toekomstbestendig Noord-Holland’
Gedeputeerde Zita Pels: “Ik ben blij om te zien dat er weer veel nieuwe Noord-Hollandse ondernemers zijn met een bijzondere innovatie die de provincie hebben weten te vinden. Nog niet eerder hebben we zo veel aanmeldingen gehad voor een van onze GO!-NH trajecten en de kwaliteit is hoog. Met elkaar streven we dezelfde doelen na: een gezond en toekomstbestendig Noord-Holland. Deze ondernemers dragen hier heel direct aan bij en wij kunnen ze met GO!-NH verder helpen.”
Vanaf medio maart starten de twee GO!-NH trajecten die lopen tot en met juni. De GO!-NH Accelerator is er voor startups en MKB waarvan het product, de dienst of de innovatie zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt. Onder begeleiding van experts testen en bewijzen de ondernemers dat de markt hun innovatie nodig heeft. Voor ondernemers in een verdere fase is er het GO!-NH Growth traject. Het GO!-NH Growth traject is voor MKB en startups die al tractie hebben door omzet uit klanten of lopende pilots. De komende maanden gaan de deelnemers van GO!-NH Growth hun bedrijf klaarmaken voor groei.
GO!-NH Accelerator en Growth 2022
De 25 ondernemers van GO!-NH Accelerator en Growth 2022 (in alfabetische volgorde):
- AETHIC (Amsterdam) heeft een zonnecrème ontwikkeld van natuurlijke materialen die niet schadelijk is voor koraal.
- Bambooder Biobased Fiber (Amsterdam) heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld om op een mechanische wijze bamboevezels te verkrijgen, die 100% hernieuwbaar en het alternatief voor minerale/fossiele grondstoffen zijn.
- Circuform (Loosdrecht) geeft industrieel ontworpen meubels een circulair leven, gemaakt van gerecyclede materialen, met een lange levensduur en volledig recyclebaar leveren zij een positieve bijdrage aan een leefbare wereld.
- Circotex (Weesp) gebruikt innovatieve en duurzame technologieën zoals CO2-dyeing om textiel met 50% minder energieverbruik te kleuren.
- Danvos (Opperdoes) heeft een circulair en integraal filterproces ontwikkeld voor verwijdering van ammoniak uit stallucht en mest. De opgevangen ammoniak kan worden gerecycled als meststof of in een brandstofcel worden gevoegd voor de opwekking van elektriciteit en warmte.
- DOPS Recycling Technologies (Beverwijk) werkt met pyrolyse technologie voor het verwerken van afval dat nu verbrand wordt. Dankzij de techniek worden meer grondstoffen behouden voor hergebruik.
- European Building Supply (Zwaag) ontwikkelt duurzame en circulaire bouwmaterialen.
- Green Simplicity (Andijk) ontwikkelt en levert betaalbare LED-verlichting teeltsystemen voor de tuinbouw.
- HADO (Amsterdam) ontwikkelt een unieke techno sport: een combinatie van sport en gaming m.b.v. augmented reality (AR).
- Holy Swap! (Amsterdam) is een innovatieve ‘closed-loop’ ruilapp voor gebruikte spullen. Een plek waar eenvoudig spullen geruild worden en waar duurzaam gedrag wordt beloond met een in-app currency; Swaps.
- Human Material Loop (Amsterdam) zamelt menselijk haar in bij kappers en gebruikt dit om textiel van hoge kwaliteit ontwikkelen met de laagste CO2 voetafdruk mogelijk.
- Kauwboys (Amsterdam) ontwikkelt een kauwgomverpakking die tegelijkertijd functioneert als prullenbakje. Zo voorkomen ze zwerf kauwgom en kunnen ze de kauwgom weer inzamelen om te recyclen tot schoenzolen.
- Lekker Zootje (Overveen) kweekt oesterzwammen op koffiedik, maakt er vervolgens ‘bitterballen’ van en gebruikt het restant als compost voor weer nieuwe planten.
- Metzlar (Wieringerwerf) bouwt met prefab licht betonnen binnenwanden, die naadloos aansluiten op de toenemende prefabricering in de woningbouw.
- Nature Bar (Amsterdam) maakt in haar zeepatelier in Amsterdam een natuurlijke, circulaire en handgemaakte zeep in kleine oplage.
- OceansX (Bergen) is een drijvende ontziltingsinstallatie die dagelijks meer dan 1000 kubieke meter zoet water produceert, dankzij de ondersteuning van hernieuwbare energiebronnen.
- Prommenz (Schagen) realiseert een duurzame woonwijk met energievoorziening gebaseerd op gelijkstroom met lagere exploitatiekosten voor de eindgebruiker.
- REtail (Utrecht/Amsterdam) is een lokaal en volledig circulair ecosysteem waarbij textiel wordt ingezameld en verwerkt door het platform Swapshop, en zelfs kleding die echt afgeschreven is een tweede leven krijgt dankzij inzamel- en recyclebedrijf Sympany.
- Show Your Skills (Purmerend) heeft een game/applicatie ontwikkeld dat kinderen stimuleert om weer ouderwets naar buiten te gaan.
- SOCIAL House (Slootdorp) biedt een circulaire prefab woning met laag energieverbruik wat eenvoudig te plaatsen is. Naar wens zijn verschillende modules aan elkaar te schakelen.
- Soci.Bike (Enkhuizen) is fabrikant van elektrisch ondersteunde bakfietsen, gemaakt door mensen die anders aan de zijlijn staan.
- Texel4Trading (De Cocksdorp, Texel) maakt drijvende zonnepanelen, welke een dusdanig substantiële energieopbrengst genereren, dat Texel voor een groot deel in hun energiebehoefte kan voorzien.
- The Lickin’ Company (Zuidschermer) maakt romig volledig plantaardig ijs.
- Triply (Amsterdam) maakt het met hun integrale database platform TriplyDB voor organisaties mogelijk om zelf hun data te uploaden, bevragen en delen volgens linked data standaarden. Hierdoor kunnen bedrijven in de energietransitie beter samenwerken en wordt data toegankelijker voor nieuwe innovaties.
- Z-Bridge (IJmuiden) heeft een innovatief toegangssysteem ontwikkeld voor de offshore wind. Hierdoor kunnen mensen en goederen veilig en met kleinere schepen worden overgezet vanaf een bewegend schip naar een offshore wind turbine.