16-11-2021 – Column Marjolijn Dölle: Glasgow en voetbal
Het is weer voorbij. De klimaattop in Glasgow. Wat er echt bereikt is, is voor menigeen teleurstellend. Maar gelukkig zijn er voldoende optimisten die geloven dat er stappen in de goede richting gezet zijn. In ieder geval beheerste het onderwerp “KLIMAAT” 2 weken lang het nieuws, dus niemand die nu nog het bestaan van een klimaatissue kan ontkennen.
Wat er ook gebeurt aan maatregelen, een verdere opwarming van de aarde is onontkoombaar. Doel is nu om die beperkt te houden tot 1,5 graad. Vooral de rijke landen moeten om dat te bereiken nu echt stappen gaan zetten. Terugdringen van fossiele brandstoffen, terugdringen CO2 uitstoot, minder vlees eten, minder afval produceren, en het bestaande afval hergebruiken. Kortom: duurzaam en circulair. En als je dan ook nog eens bedenkt, dat de rijke landen daarbij de arme landen extra ondersteuning moeten bieden, zodat ook daadwerkelijk de hele wereld zich committeert aan de klimaatdoelen, dan gaan we dus ook voor inclusief. Iedereen doet mee!
Inclusief: daarbij denk ik vooral aan mee kunnen doen in de samenleving
Inclusief: daarbij denk ik vooral aan mee kunnen doen in de samenleving. Meedoen voor iedereen die het wat moeilijker heeft. En met meedoen in de samenleving bedoel ik dat je een baan hebt, dat je gelegenheid hebt om mee te doen met sport en cultuur, of een hobby kunt uitoefenen. En dat je niet buitengesloten wordt vanwege geloof, afkomst, financiële draagkracht, IQ, taal, seksuele geaardheid of wat dan ook.
Van alle klimaatactivisten die zich de afgelopen periode roerden, is er één die volgens mij heel veel draagvlak gaat krijgen. Ik geloof dat hij echt het verschil kan maken juist vanwege die inclusiviteit, dat iedereen meedoet. Dat is de Noorse profvoetballer Morten Thorsby. Hij speelde 5 jaar bij Heereveen, en maakt nu deel uit van het Noorse nationale elftal. Hij maakte zich zoveel zorgen over het klimaat, dat hij overwoog om zijn voetbalcarrière te stoppen.
Iedere profvoetballer heeft talloze volgers, en is daarmee een regelrechte influencer
Tot hij zich realiseerde, dat juist hij het verschil zou kunnen maken in de voetbalindustrie. Iedere profvoetballer heeft talloze volgers, en is daarmee een regelrechte influencer. Maar liefst 3,5 miljard mensen over de hele wereld kijken naar voetbal. En dus lanceerde hij een platform voor milieubewuste voetbalprofs “We play green”. Als al die voetbalprofs het goede voorbeeld geven en zich hard maken voor een beter klimaat, dan trekken zij mondiaal dus zo’n 3,5 miljard volgers met zich mee. Dan moet er dus echt een beweging op gang komen!
Haha, ik weet nog dat ik als klein meisje thuis tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd eens vroeg of de scheidsrechter ook groen kaarten had. Mijn broers lagen bijna onder tafel van de lach over zoveel voetbaldomheid……..zo…dat wordt na al die jaren toch een beetje recht gezet!
Let’s play to save the planet: weplaygreen.com