ALKMAAR – In Noordwest-Holland is de afgelopen periode op het gebied van medische zorg en onderzoek hoogstaande en verrassende kennis en technologie ontwikkeld waarmee internationaal succes wordt geboekt. Dat is opnieuw bewezen tijdens het symposium ‘Met kennis en innovatie naar de top’, dat op 17 november in het AFAS-stadion plaatsvond. Stichting Holland Health organiseerde hiermee een kijkje in de toekomst en liet zien dat zorginstellingen en bedrijven grote successen hebben geboekt. Daar wordt onze regio ook beter van!
Zorg op afstand
Onderdeel van het symposium was een ‘innovatiemarkt’ waar innovatieve producten en ideeën uit de regio onder de aandacht werden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan op glasvezeltechnologie gebaseerde sensoren waarmee chirurgen nauwkeuriger kunnen opereren of apparaten waarmee artsen hun patiënten thuis via wifi continu kunnen monitoren en 3D-video’s om patiënten uitleg te geven over hun behandeling. De innovators richten zich niet alleen op de patiënten zelf: ook het werk van zorgverleners en mantelzorgers wordt beter gemaakt. Zo heeft Flexicontrol uit Heerhugowaard het product Mijnhuis-online ontwikkeld, waarmee op afstand de activiteiten van een zorgbehoevende 24 uur per dag in de gaten kunnen worden gehouden. Wordt er water gebruikt? Is er beweging in huis? Zo niet, dan wordt er automatisch alarm geslagen.
Met Virtual Reality je angsten kwijtraken
Snel en goed herstellen van een blessure of operatie is ook zo’n gebied waarop continu vernieuwing plaatsvindt. Nordic Health uit Alkmaar gebruikt als enige behandelcentrum in Nederland trainingsapparaten voor de revalidatie van mensen met chronische rug- en nekklachten. En niet zonder succes, vertelt Bastiaan Meijer. “We zijn nu acht maanden in bedrijf. En binnen twee à drie jaar denken we zeven vestigingen in Nederland te hebben.” Out-of-the-box denken is eveneens toevertrouwd aan ICT-bedrijf Triple IT uit Alkmaar. Zij bewijzen dat Virtual Reality-brillen niet alleen nut hebben in de game-industrie, maar juist ook in de gezondheidszorg. “Een succesvolle pilotstudie heeft de potentie van VR bij de behandeling van PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) al laten zien. Daarnaast werken we aan de behandeling van specifieke fobieën en verwachten we binnenkort successen te boeken bij de behandeling van Claudicatio Intermittens (etalagebenen).”
Bevlogen verhaal van Maarten van der Weijden
Dat innovatie mensen beter maakt en de top binnen handbereik brengt, demonstreerde het bevlogen verhaal van Maarten van der Weijden, oud-Olympisch kampioen openwaterzwemmen. Op inspirerende wijze vertelde hij hoe hij zijn leven in het teken stelde van zijn droom: goud winnen op de Olympische Spelen in Beijing. “Succes is maakbaar, mits je hard werkt. Die les heb ik van jongs af meegekregen van mijn vader. Komen je dromen niet uit? Dan is dat het resultaat van de keuzes die je maakt. Na alles wat ik heb meegemaakt, van mijn ziekte tot mijn gouden plak, weet ik dit: succes is niet maakbaar, maar je kunt de kans op succes wel enorm vergroten als je innovatief denkt – en dat kan soms om hele kleine veranderingen gaan, je stinkende best doet en samenwerkt. Ik had het geluk te herstellen en de beste behandeling te krijgen toen ik kanker kreeg. Ik hoop dat alle patiënten diezelfde mogelijkheid krijgen.”
Vooruitkijken
Dit symposium was de afronding van een driejarig programma onder de EFRO-vlag (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De programmamanagers van Holland Health gaven een update van de innovaties die zij met behulp van deze subsidiegelden hebben bereikt in de Nucleaire Geneeskunde, Nano Geneeskunde en het Trial Center, waar onder andere studie wordt gedaan naar de invloed van visceraal vet op onze gezondheid. Op meerdere vlakken loopt Noordwest-Holland hiermee internationaal voorop. Resultaten die een vervolg verdienen, daarom wordt de aanvraag voor een tweede EFRO subsidie opgestart. Belangstellende (medische) innovators kunnen zich alsnog melden. Stichting Holland Health gaat zich de komende jaren richten op nog meer zorginnovaties en samenwerking binnen de regio.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU.