6 september 2014 – Column van Otto: Clichés USA
Als je alle verhalen moet geloven is iedereen al eens in Amerika geweest. Nou; tot voor een jaar geleden hoorde ik niet bij dat clubje. Nu ik er zelfs al twee keer geweest ben mag ik mezelf bijna native american noemen, toch?
Amerika is op z’n zachts gezegd; ‘anders’. Alle clichés zijn waar; het ís groot. Het land, de auto’s en de porties. Ik leerde pas kort geleden dat de staat Texas zo groot is als heel Europa!
“een ondernemer die beter presenteert, zal beter presteren”
Waar ik voor kwam, was de gave van het woord. 450 mensen uit de hele wereld (maar vooral uit de USA) kwamen bijeen om vier dagen gevoed te worden met kennis over stem, story, houding, beweging, openen, sluiten, pitchen en marketen. Waardoor komt het toch dat die Amerikanen nou zoveel beter zijn in spreken dan wij? Nou, daar ben ik achter gekomen!
Ten eerste: het schoolsysteem. Als klein Amerikaantje sta je veel vaker voor de klas en wordt je meer getraind in spreken-in-het-openbaar. Public speaking is daar onderdeel van het lesprogramma. En voor de liefhebbers is deelname aan een debatingclub heel normaal en niet alleen voor nerds. (in tegenstelling tot een datingclub, maar da’s weer een ander verhaal). Gevolg; druk een Amerikaan een microfoon onder zijn neus en hopla; er komen hele zinnen uit, meestal met een krachtige stelling.
Zou je hierin als leider een besluit forceren, dan krijg je ruzie.
Ten tweede: de geschiedenis. In Nederland vochten we tegen het water. Maar het plaatsen van een dijk heeft nogal gevolgen voor alles en iedereen. Elke stem moest worden gehoord. Gevolg: de beroemde poldercultuur waarin beslissingen eeuwig lijken te duren. Zou je hierin als leider een besluit forceren, dan krijg je ruzie.
In de You-stayed-at-nights vochten ze tegen de indianen, of tegen het Noorden, of tegen het Zuiden. Hoe dan ook; er was sprake van een acute dreiging en er moest snel besloten worden, anders legde je het loodje. Dus een krachtige leider (die zijn mannen goed kon toespreken) werd op handen gedragen!
Van drie van die pareltjes mocht ik het kunstje afkijken.
Ten derde: het grote taalgebied. Als je uit vijf appels de beste moet kiezen, is de kans groot dat het een minder mooie, glimmende rooie appel is, dan wanneer je uit 100 appels kunt kiezen. De beste spreker van Nederland zal al snel van mindere kwaliteit zijn, dan de beste spreker van Amerika. Uit 317.598.000 inwoners (300.000.000 méér dan in Nederland!!) komen pareltjes bovendrijven! Van drie van die pareltjes mocht ik het kunstje afkijken.
Ik heb dan ook vier dagen lang als een malle aantekeningen zitten maken en alles in me opgezogen. Mijn overtuiging is hierdoor gegroeid: een ondernemer die beter presenteert, zal beter presteren. Zeker als zij of hij de lat hoog legt en streeft naar het beste. De beste van de Wereld! Werelddominantie! Yeah!
Want dat doen die Amerikanen ook!
Audio
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/166766382″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]